sunsetting

photo

Co dobrego do picia? :wink:

Wasze propozyjce


To i ja podam lokalne specja³y:
Czesc I - Cytrynowka
- 1 litr spirytusu
- 6 dorodnych cytryn
- 2 grejfruty
- szklanka cukru ( taka do herbaty)
- na vodke 46 % lejemy wody w stosunku 1:1, dla vodki standardowej na kazde 0,5 l spirytusu dodajemy 0,6 wody. Dlaczego, cytryny, grejfrut i cukier maja takze wplyw na pozniejsze oprocentowanie ( standardow daje sie na 40 % czystej 0,5 l spirytu i 0,7 l wody lub 1 litr spirytu i 1,2 l wody)
Wlewamy spiryt da garnka, zalewamy go cieplo ale nei wrzaca woda, dodajemy cukru, wyciskamy cytryny a pozniej grejfruty.Mieszamy ok 5 minut energicznie. Przesaczamy przez sitko tak by cytrynowe k³aczki ( te wieksze ) i pestki nie zostaly nam na dnie. ³adujemy do lodowki na 24 h, garnek przykrywamy szmatko. Po 24 godzinach rozlewamy do butelek i ... . Smacznego zyczy Polmos Opole. Trunek mozna takze degustowac 5 minut po przygotowanie ale Minister Zdrowia ostrzega, robicie to na w³asna odpowiedzialnosc, gdyz natychmiastowe spozycie daje ok 60-68 % zawartosc alkoholu( nie dojdzie do pelnego wymieszania zwiazkow i przegryzienia sie).

W nastepnym odcinku podam przepis na zurawinowke
Def w³a¶nie znalaz³am ten przepis na cytrynóweczkê ha, widzê ¿e wszed³ê¶ na podgl±d :lol:
Marek , zlituj siê - piæ lub je¶æ ten syf z plusa to tak jakby wch³aniaæ w siebie raka.


Obiecana czesc druga zwana ¯urawinowka

Przepis:
- 1 l spirytusu
- tradycyjnie woda, lekko ciep³a, temp pokojowa
- 0,5 l soku ¿urawinowego

Trunek zmieszac. Stezenie procentowe zalezne od ilosci wlanej wody w stosunku do spirytusu.
Zanim jednak wlejemy wode, wlewamy sok zurawinowy. Pamietajmy ze sok zurawinowy ma gestosc wieksza niz woda i w przypadku 96 % spirytusu jego moc zmaleje do 72 %. takze wody takze dodajemy ok 0,5 lub 0,7 litra dla 48 lub 40 %
Habel, prudukty, jedzenie z plusa to superprodukty w porównaniu z tymi z biedronki, a ¿e w biedronce najtaniej i najbli¿ej zlokalizowana mojego akademika to zaci±g studentów (oszczêdzaj±cych na jedzeniu wzglêdem... nauki oczywi¶cie) jest spory
Nie ma to jak le¶ny dzban z ¯abki

Nie ma to jak le¶ny dzban z ¯abki
Najlepszy z ¯abki to trunek Komandos. Nie ma takich bohaterow co po wypicu 3 butelek sie trzymaja na nogach. Nawet na le¿aco ¶wiat im sie kreci.
http://www.maxior.pl/?p=index&id=68974&8


Nie ma to jak le¶ny dzban z ¯abki
Najlepszy z ¯abki to trunek Komandos. Nie ma takich bohaterow co po wypicu 3 butelek sie trzymaja na nogach. Nawet na le¿aco ¶wiat im sie kreci.

Rarytas
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kazimierz.htw.pl