ďťż

sunsetting

photo

HEtman zostales wybrany do specjalnej misji. Twoim zadanie bedzie przejecie kontroli nad browarem ŻYWIEC oraz zdobycie receptury, budynku pilnuje okolo 30 op4ow sa oni przebrani za ochroniarzy budynku do tego w fabryce znajduje sie 50 cywilów i wszyscy maja pozostac cali. Ponizej masz zdjecie browaru z gory Grojec (niestety wojsko nie udostepnilo satelity).
Z broni do wyboru masz:
m16A4 7 magazynkow + granatnik 8 granatow
4flashbangi
4frag granade
i 3 smoki
Bron zostanie dostarczona jutro rano godzina 5:00 dworzec kolejowy w Zywcu pod lawka na peronie 2

TYlko jak sie zacznie robic goraco mozesz z tamtad uciec ale tylko z receptura. I pamietaj procedyre jak cie zlapia nikogo nie znasz i nic nie wiesz ...

NIESTETY WICEJ INFORMACJI NIE ZDOBYLISMY MUSZISZ SOBIE PORADZIC...

Powodzenia



HEtman zostales wybrany do specjalnej misji. Twoim zadanie bedzie przejecie kontroli nad browarem ŻYWIEC oraz zdobycie receptury, budynku pilnuje okolo 30 op4ow sa oni przebrani za ochroniarzy budynku do tego w fabryce znajduje sie 50 cywilów i wszyscy maja pozostac cali. Ponizej masz zdjecie browaru z gory Grojec (niestety wojsko nie udostepnilo satelity).
Z broni do wyboru masz:
m16A4 7 magazynkow + granatnik 8 granatow
4flashbangi
4frag granade
i 3 smoki
Bron zostanie dostarczona jutro rano godzina 5:00 dworzec kolejowy w Zywcu pod lawka na peronie 2

TYlko jak sie zacznie robic goraco mozesz z tamtad uciec ale tylko z receptura. I pamietaj procedyre jak cie zlapia nikogo nie znasz i nic nie wiesz ...

NIESTETY WICEJ INFORMACJI NIE ZDOBYLISMY MUSZISZ SOBIE PORADZIC...

Powodzenia


ROGER - Raport niedługo - Po 'Akcji Pod Browarem'
wiemy ze juz sporzadziles rozeznanie czekamy na raport...
a ja czekam na efekt końcowy czyli na przejecie browaru na własność CKSS-u



a ja czekam na efekt końcowy czyli na przejecie browaru na własność CKSS-u

I jesteśmy w raju
Uważaj Hetman tylko nie pomyl object'ów, bo gdzieś tam jest na podpuchę receptura na piwo BEZALKOHOLOWE. To by było dopiero nieszczęście
Panowie- przejęcie kontroli nie musi odbywać się za pomocą broni. Jak wszyscy wiemy- wodzu jest informatykiem i specjalistą od elektryki we firmie winuel czy cuś tak- wystarczy przejąć kontrolę w sposób cywilizowany tzn. spowodować drogą elektroniczną cesję praw do udziałów (akcji) z obecnych właścicieli na nowych czyli na nas. Stworzymy tajemniczy fundusz inwestycyjny na kajmanach pod nazwą CKSS Beer trade company. Wodzu jak prądzik wyłączy lub dokona innego sabotażu sieciowego a następnie zasugeruje obecnym głównym akcjonariuszom cesję na CKSS BTC w zamian za spokojną starość - i po kłopocie. BROWAR BĘDZIE NASZ

Panowie- przejęcie kontroli nie musi odbywać się za pomocą broni. Jak wszyscy wiemy- wodzu jest informatykiem i specjalistą od elektryki we firmie winuel czy cuś tak- wystarczy przejąć kontrolę w sposób cywilizowany tzn. spowodować drogą elektroniczną cesję praw do udziałów (akcji) z obecnych właścicieli na nowych czyli na nas. Stworzymy tajemniczy fundusz inwestycyjny na kajmanach pod nazwą CKSS Beer trade company. Wodzu jak prądzik wyłączy lub dokona innego sabotażu sieciowego a następnie zasugeruje obecnym głównym akcjonariuszom cesję na CKSS BTC w zamian za spokojną starość - i po kłopocie. BROWAR BĘDZIE NASZ

Myślę że będzie to cywylizowana akcja - Broń tylko do obrony koniecznej.

HEtman zostales wybrany do specjalnej misji. Twoim zadanie bedzie przejecie kontroli nad browarem ŻYWIEC oraz zdobycie receptury, budynku pilnuje okolo 30 op4ow sa oni przebrani za ochroniarzy budynku do tego w fabryce znajduje sie 50 cywilów i wszyscy maja pozostac cali. Ponizej masz zdjecie browaru z gory Grojec (niestety wojsko nie udostepnilo satelity).
Z broni do wyboru masz:
m16A4 7 magazynkow + granatnik 8 granatow
4flashbangi
4frag granade
i 3 smoki
Bron zostanie dostarczona jutro rano godzina 5:00 dworzec kolejowy w Zywcu pod lawka na peronie 2

TYlko jak sie zacznie robic goraco mozesz z tamtad uciec ale tylko z receptura. I pamietaj procedyre jak cie zlapia nikogo nie znasz i nic nie wiesz ...

NIESTETY WICEJ INFORMACJI NIE ZDOBYLISMY MUSZISZ SOBIE PORADZIC...

Powodzenia


Czas operacji: 4h
Wyposażenie: zgodne z celami misji plus dodatkowo zdobyte na wrogich jednostkach w dowolny sposób

Data operacji: 25 sierpnia 2006

Meldunek operacyjny:

W posiadłości jednej z szych browarów żywieckich znajdują się informacje pozwalające na wykonanie misji. Należy przejąć wszelkie nośniki informacji, sprawdzić ich zawartość, zapisać na własnym nośniku i zniszczyć po zakończeniu działań. Informacje tam zdobyte pozwolą ci na dalsze kontynuowanie misji. Wszelkie inne zdobyte informacje pozwolą na zniszczenie wrogich jednostek i szybsze osiągnięcie założeń misji.

Po przyjęciu meldunku operacyjnego, przystąpiłem do działania. Działania socjotechniczne pozwalające na dostęp do przenośnego komputera szychy browaru okazały się skuteczne.

Po kilkunastu minutach miałem dostęp do wrażliwych danych browarów. Niestety informacje jakie otrzymałem były szczątkowe. Okazało się, że informacje o przepisie na piwo są specjalnie rozproszone. Misja okazała się trudniejsza niż wydawało się na początku. Jedyne co udało mi się wydłubać z tego komputera to informacje o składzie piwa

Składniki Piwa

Piwo jest produktem całkowicie naturalnym, powstaje bowiem z czterech podstawowych składników naturalnych:

Woda: Każdy gatunek piwa warzony jest z innego rodzaju wody, której skład mineralny ma duży wpływ na przebieg procesu warzenia piwa.

Słód: Dla koloru, smaku i gęstości piwa decydujące znaczenie ma rodzaj i ilość zastosowanego słodu na jednostkę wody. W wyniku działania zawartych w słodzie enzymów, skrobia przekształcana jest w cukry.

Chmiel: Zapewnia obecność w smaku piwa jego typowej goryczki (przypominające Cykorię) oraz wpływa na powstanie aromatu.

Drożdże: Zamiana cukrów w alkohol i dwutlenek węgla podczas procesu fermentacji wywołana jest działaniem dodanych drożdży. Rodzaj użytych drożdży zależy od sposobu fermentacji (inne drożdże stosowane są dla piw górnej fermentacji i inne dla piw dolnej fermentacji). Dzięki dwutlenkowi węgla piwo przyjemnie łaskocze podniebienie, a na jego powierzchni powstaje piana.

Dodatkowo stosowanymi składnikami nadającymi indywidualny charakter każdego z piw są zioła i przyprawy: Użycie różnorodnych ziół prowadzi do uzyskania różnych aromatów, np. obecność kolendry w piwie białym nadaje mu cytrusowego aromatu.

Oczywistym składnikiem piwa jest alkohol, jednak jest on wynikiem procesu warzenia piwa a nie surowcem do jego produkcji. Nie każdy jednak wie, że zawartość alkoholu w piwie zależy od ilości przekształconych w alkohol cukrów. Niekiedy w celu osiągnięcia pożądanej zawartości alkoholu, w końcowej fazie procesu warzenia piwa, dodawany jest płynny cukier .

Ponowna fermentacja i leżakowanie powoduje dalsze udoskonalenie piwa.

Nie poprzestałem na shakowaniu komputera, przeszukanie Hacjendy okazało się zbawienne. Zdobyłem dodatkowy zapas granatów wszelkiej maści. 8 fleszy, 24 fragi i 23 smołki.

Dodatkowo niespodziewanie wszedłem w posiadanie broni wielkokalibrowej.

Zapas pozwolił na lepszy atak na browar w celu zdobycia reszty informacji na temat warzenia piwa. W przygotowaniu do ataku musiałem jednakże odpowiednio opracować kierunki ataku/podejścia do browaru. Wszelki fałszywy ruch mógł zdradzić cele misji. Wstępnie użyłem lunety obserwując wszystkie kierunki.

Opracowanie trasy wymagało składu minimum dwuosobowego. Szturmowca i osłony. Osłonę pełnił [JAG]Monika. Posiadał 2 smoke, snajperke i AR.

Po zebraniu wszystkich potrzebnych informacji, broni do obrony własnej i osłony określiśmy kierunek podejścia.

Było to o tyle ważne, że misja zakładała minimalne straty ludzkie. Celem zebrania sił i braku możliwości wykrycia, zatrzymaliśmy się w budynku wroga i stamtąd prowadziliśmy obserwację szlaku prowadzącego do browaru.

Po godzinie uznałem, że można wyruszyć pod browar. Wiedziałem, że do wykonania misni potrzebuję jeszcze dwu informacji. Jak fermentować i warzyć piwo. Informacja o fermantacji była ukryta w jednej z kilkunastu kadzi, które trzeba było opukać i osłuchać. Jedynie osłona ogniowa pozwalała na takie działanie. Jednakże należało podejść szlakiem pod browar. Wydawało się to proste...

Trudnością na szlaku okazał sie wiadukt specjalnie chroniony przez zastępy wroga. By podejść musieliśmy użyc kilku fleszy i smołków. Niestety... Zaskoczyło nas tak łatwo to poszło. Ale w tym było jedno utrudnienie... Wiadkukt nie przepuszczał jednostek większych niż 1,7 metra i szerszych niż 2,7 metra... Zatem w kuckach, gęsiego przebrnęliśmy pod wiaduktem. Dodatkowo morale obniżał napis zamieszczony odręcznie przez umierającego wroga, trafionego wielkokalibrową bronią wziętą z hacjendy BossA, na szczycie wiaduktu: "Krew za krew". Teraz już wiedzieliśmy że to nie przelewki.
Walka ta bardzo uszczupliła nasze zasoby. Musieliśmy poprosić o wsparcie. Jakie było nasze zdumienie gdy tak szybko je otrzymaliśmy. Sztab stanął na wysokości zadania.

Nalot dywanowy KEG - okazał się skuteczny. Uzupełniliśmy swoje zapasy broni a przy okazji parę op4 dostało dodatkowo. Zamroczeni nie zważali na nasze podejście. Już bez przygód podeszliśmy pod obiekt, gdzie znajdowały się dwie części informacji do przejęcia.

Po cichym wejściu do browaru należało odnaleźć poprawną kadź, gdzie miała być kolejna część informacji. Przeszukanie kilkunastu kadzi okazało się czasochłonne.

Udało się za kilkanaście minut, po przesłuchaniu piętnastu kadzi odnaleźć tę włąściwą. Niestety. Należało się wysilić by dosięgnąć....

Ledwo dosięgając, przy wtórze wystrzałów z AR osłony i usunięciu snajperów na dachu browaru, zdobyłem kolejny fragment przepisu. Niestety niepełny.

Metody Fermentacji Piwa

W naszej ofercie znajdziecie Państwo piwa powstające w wyniku czterech różnych metod fermentacji. Metody te mają decydujące znaczenie dla gatunku piwa:

A. „górna fermentacja” (np. piwa typu Trappist)

Drożdże górnej fermentacji, aktywne w wysokiej temperaturze (15-25°), pod koniec procesu fermentacji tworzą pływający na powierzchni kożuch, który jest zbierany do ponownego użycia.

B. „dolna fermentacja” (piwa typu pils)

Fermentacja rozpoczyna się w temperaturze 5°C, która następnie wzrasta do 9°C, aby ponownie spaść do 5°C (czasem fermentacja ta przebiega również wg schematu 7-12-7°C). Pod koniec procesu fermentacji drożdże osiadają na dnie naczynia.

C. „fermentacja spontaniczna” (piwa typu Lambic, Geuze oraz owocowe)

Do kotła warzelnego nie dodaje się drożdży (jak w przypadku innych piw), a poddana fermentacji warka wlewana jest do otwartego miedzianego naczynia znajdującego się na poddaszu browaru. Okna strychu pozostają otwarte, aby warka mogła ostygnąć. Wtedy właśnie dzikie, znajdujące się w powietrzu drożdże oddziaływają na piwo, nadając mu specyficznej kwasowości.

D. „fermentacja mieszana” (brązowo-czerwone gorzkie piwa takie jak Rodenbach)

Unikatowy proces oddziaływania drożdży górnej fermentacji i flory bakteryjnej. 24 miesiące dojrzewania w dębowych beczkach przekształca kwasy organiczne w wyższe alkohole i estry owocowe.

Ciągle nie wiadomo było jak piwo się robi. Należało poszukać cywila i przesłuchać go. Najlepiej obeznani cywile powinni być w:

i tam postanowiliśmy się udać.

Po zajęciu odpowiednich miejsc w obiekcie musieliśmy podładować zasoby. Pomogła [JAG]Monika.

Ażeby się nie rozdrabniać załadowaliśmy ciężkokalibrowe fragi. Tak przygotowani pozwoliśmy sobie na przesłuchanie.

Ugięty siłą perswazji cywil wyznał:

Proces Warzenia Piwa

Zacieranie

Pierwszą fazą produkcji piwa, trwającą około półtorej godziny, jest tworzenie zacieru, którego przygotowanie odbywa się w kadziach warzelnych. W skład zacieru wchodzą podstawowe składniki jak woda, (w przypadku piw typu Trappist pochodząca najczęściej ze studni znajdujących się na terenie klasztorów), pszenica lub skrobia oraz słód (czyli kiełkujący i wysuszony jęczmień. Stopień wysuszenia jęczmienia decyduje o kolorze słodu. Mocno wysuszony jęczmień jest podstawą ciemnych piw, gdzie krócej suszony stanowi składnik piw jasnych. Następnie zacier podgrzewany jest aby znajdująca się w ziarnach skrobia mogła przekształcić się w gotowe do fermentacji cukry.

Filtracja

W wyniku filtracji przygotowanego wcześniej zacieru, którego płynna masa przepuszczana jest przez filtr, w którym wysłodziny (stałe pozostałości składające się z łusek nasion oraz nierozpuszczalnych resztek) powstaje ciecz zwana brzeczką.

Gotowanie i klarowanie

Klarowna brzeczka opuszczająca filtr wpuszczana jest do kotła warzelnego, gdzie w fazie gotowania dodawany jest kolejny z podstawowych składników piwa - chmiel. Bazując na doświadczeniu każdego z browarów dodawany jest w odpowiednich ilościach, w odpowiednich momentach chmiel. Ilość tego składnika jak i moment jego dodania wpływa na aromat i goryczkę końcowego produktu. Z reguły część chmielu dodawana jest w początkowej fazie gotowania, reszta w końcowych minutach procesu, tak aby goryczka i aromat mogły się właściwie utrwalić w piwie. (W przypadku niektórych gatunków piw, podczas gotowania dodawane są cukier, zioła i przyprawy w celu uzyskania właściwego aromatu.) Klarowanie gorącej brzeczki odbywa się w wirówkach, gdzie następuje oddzielenie osadów od płynu (już prawie piwa). Następnie klarowna brzeczka schładzana jest z temperatury 100°C do około 20°C.

Fermentacja

Kolejna faza przebiega w kadziach fermentacyjnych i trwa zależnie od gatunku piwa od 3 do 8 dni. Proces fermentacji inicjowany przez drożdże piwne (czyste szczepy), które przekształcają cukry w alkohol i dwutlenek węgla oraz podobnie jak chmiel decydują o aromatycznych właściwościach piwa. Jako że pod koniec procesu fermentacji, który przebiega w temperaturze pomiędzy 18 a 28°C, drożdże wypływają na powierzchnię fermentującego piwa, ten rodzaj fermentacji nazywamy fermentacją górną.

Wirowanie i schładzanie

Podczas fermentacji brzeczki, drożdże ulęgają namnożeniu, tak że staje się konieczne usunięcie ich nadmiaru. W tym celu piwo, bo tak już można nazwać efekt fazy fermentacji, ponownie jest odwirowywane i schładzane.

Dojrzewanie i klarowanie

Przez tydzień lub dwa (w przypadku niektórych piw typu Geuze nawet do kilka lat !!!) piwo pozostaje w tanku leżakowym, gdzie następuje jego dalsze schładzanie. Zimno powoduje zmętnienie piwa oraz jego stabilizację. W trakcie procesu dojrzewania piwo nabiera pełnowartościowy smak oraz bogaty bukiet aromatów. Kiedy piwo osiągnie swój “wiek dojrzałości” konieczne jest ponowne jego odwirowanie w celu usunięcia zmętnienia spowodowanego niską temperaturą.

Przygotowanie do rozlewu

Po tym ostatnim zabiegu piwo jest już klarowne i promienne, nie ma w nim jednak drożdży i brak mu własności musujących. Dlatego też dodawane są do niego odpowiednie ilości płynnego cukru oraz świeżych drożdży w celu zapewnienia właściwej zawartości alkoholu oraz przyjemnego musującego wrażenia w ustach spożywających go piwoszy.

Druga fermentacja

Zasadniczą cechą charakteryzującą piwo typu trappist jest proces ponownej fermentacji, jakiej podlega w butelce w wyniku działania dodanych do piwa drożdży i płynnego cukru. Dla osiągnięcia idealnego efektu piwnice fermentacyjne powinny zapewniać nieprzerwaną cyrkulację powietrza umożliwiającą utrzymanie stałej temperatury oraz relatywnej wilgotności. Proces ten trwa przez kilka tygodni, po upływie których butelki rozsyłane są we wszystkie strony świata.

Zanim jednak rozpocznie się dystrybucja piwa poddawane jest ono szczególnej kontroli jakościowej przez zespoły doświadczonych degustatorów.

i to było wystarczające. Już wiedzieliśmy, że misja jest wykonana. Ale zapragnęliśmy więcej:

Mimo tego, że byłem RED

przejęliśmy Browar Żywiec

Jak widać poprzedni właściciele nie byli świadomi ataku.

Pozostało tylko świętować Victorie !!!!!!


Mission complete.
HOOAH!

Purpurowe Serce ... to może być za mało



HOOAH!

Purpurowe Serce ... to może być za mało

Obrazek


wg mnie to purpurowe serce jest za poważnym odznaczeniem, za to wnoszę o przedstawienie mnie do (pierwszego) medalu za odwagę.
Ponieważ to był TEAM-WORK to co należy się [JAG]Monika?
ode mnie - dostaje SA na TeamSpeak (wymagane logistycznie)
gratuluje wykonania misji tylko tak dalej pozdraiwam hetmana i oczywiscie małzonke bez ktorej jak bylo widac akcja miala by problemy z dojsciem do skutku z wywiadu wiedzialam ze hetmanowi sie uda (byly harcerz to zobowiazuje ) bardzo sie ciesze z tych osiagniec na nieoficjalnych dzialan klanu pozdrawiam Duch
Niezle z was luzaki
Spotkamy sie na froncie
niewtajemniczeni niech przeczytaja od poczatku...

melduje przybycie bo eldorado
rozumiem ze przez ten czas zrobisz dywersje i zdobedziesz odpowiednie zapasy na rocznice

rozumiem ze przez ten czas zrobisz dywersje i zdobedziesz odpowiednie zapasy na rocznice
Jestem jak najbardziej za bo bardzo lubie Żywca
Jestem jak najbardziej za bo bardzo lubie Żywca Portera :]
Żywiec może i jest dobry, ale nikt nie zaprzeczy, że najlepsze piwo to otwarte piwo
No to zależy jak długo jest otwarte ! he he he
Najlepsze piwo to: Zimne, świeżo otwarte/nalane, moje i pite w dobrym towarzystwie
  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • kazimierz.htw.pl