sunsetting
Bies lubi kucharzyæ wiêc podaje przepis na : Sa³atkê kolacyjno / ¶niadaniow± lub jak przyjd± go¶cie .
Sk³adniki :
Puszka tuñczyka ( lub 2 w zale¿no¶ci od potrzeb , przy 1 puszce dobra porcja dla 2 osób) najlepszy w oleju , ale mo¿e byæ w sosie w³asnym
2 jajka ( lub 4 dla wiêkszych potrzeb )
pó³ puszki kukurydzy konserwowej
pó³ puszki fasoli czerwonej konserwowej ( w zale¿no¶ci od potrzeb – ca³a puszka )
du¿y por ( lepszy w smaku ni¿ cebula )
10 – 15 dkg sera ¿ó³tego ( dowolny )
majonez dowolny 4 du¿e ³y¿ki sto³owe
sól
pieprz ( ja dodajê jeszcze paprykê ostr± , niewiele !!! )
natka pietruszki
Wykonanie :
Jajka gotujemy na twardo , w miêdzyczasie pora kroimy wzd³u¿ i na cienkie talarki. Przesypujemy sol± i wstawiamy do lodówki na 0,5 godz ( je¿eli trzeba na szybko , mo¿emy zrezygnowaæ z lodówki )
Jajka , ser ¿ó³ty ¶cieramy na tarce o grubych oczkach.
Sk³adniki czyli : tuñczyk, ser ,jajka , fasola czerwona , kukurydza , majonez – ³±czymy w szklanej b±d¼ kamionkowej misce , doprawiamy pieprzem , sol± ( jak kto¶ lubi papryk± ostr± ) ca³o¶æ dekorujemy pietruszk±
Dobra bo szybka a najlepsza na drugi dzieñ!
Polecam ! Smacznego!
O kurcze ju¿ mi ¶linka leci Jak zrobiê to napiszê jak smakowa³o
to g³ówne danie juz mamy<bies>, a mo¿e cos na deser??
Z pozoru wydaje siê trudne i skomplikowane, ale w gruncie rzeczy jest bardzo proste.Dlatego ze mamy tylu FORUMOWICZÓW zamieszczam "dobre rady" aby ³atwiej by³o Im siê odnale¼æ w tej roli
Biszkoptowe marzenie
Sk³adniki(na du¿± blaszkê, wym. ok. 30 cm x 20cm x 7 cm)
CIASTO:
-8 jajek(je¶li ma³e to 9)
-1 1/2 szkl.m±ki tortowej
-1 1/2 szkl. cukru
-2 1/2 ³y¿eczki proszku do pieczenia
-3 ³y¿ki m±ki ziemniaczanej(czubate)
MASA:
-1 puszka brzoskwiñ
-2 galaretki pomarañczowe lub brzoskwiniowe albo cytrynowe
DEKORACJA
-1 szklanka ¶mietany kremówki( 36 %)
-2 pe³ne ³yzeczki ¿elatyny
-10 ³yzek wody
-5 ³y¿ek cukru pudru
-pó³ tabliczki czekolady
PRZYGOTOWANIE:
CIASTO
Odzieliæ ¿ó³tka od bia³ek(ostro¿nie,tak aby ¿ótko nie zosta³o naruszone) ,
bia³ka ubiæ z cukrem na sztywna masê, dodawaæ po jednym ¿ó³tku, nastêpnie dodac przesiana m±kê(wcze¶niej wymieszaæ obie m±ki razem z proszkiem do pieczenia).Wymikserowaæ.Wlaæ do blachy wysmarowanej margaryn± i wysypanej m±k±.Wstawic do piekarnika na ok 30 min w temp. ok 180 stopni C.Po upieczeniu i wystygniêciu ciasto przekroiæ na pó³.
MASA
Galaretki rozpu¶cic w 2 1/2 szklanki gor±cej ale nie wrz±cej wody.Dobrze wymieszac, i wstawiæ do ch³odnego miejscana ok 1/2 godz.
Brzoskwinie posiekac, i kiedy galaretka bêdzie tê¿eæ, zalaæ je.Kiedy bêdzie zastygaæ posmarowaæ jedn± czê¶æ ciasta i nakryæ drug±.
DEKORACJA
¦mietankê ubijamy, po ok minucie zmniejszamy obroty miksera i dodajemy powoli cukier.Kiedy bêdzie gêsta(ale nie sztywna)koñczymy mikserowanie.¯elatynê rozpuszczamy w gor±cej wodziei dobrze mieszamy.Kiedy siê rozpu¶ci, studzimy a nastepnie powoli wlewamy do ubitej smietany.Delikatnie nak³adamy na wierzch ciasta.Posypujemy start± czekolad±.Wstawiamy na 2 1/2 godziny do lodówki.
DOBRE RADY
1.Biszkopt siê uda je¿eli wszytskie sk³adniki wcze¶niej (ok 1 godz.) wyjmiemy z lodówki.
2.Galaretkê najlepiej mieszac trzepaczk±.
3.¦mietana siê nie zwa¿y je¿eli bedzie bardzo dobrze sch³odzona(nie wyjmowac z lodówki do momentu ubijania!!!!!!!)
Je¿eli zastosujecie siê do przepisu i dobrych rad powinni¶cie otrzymac to:
Tort Pischinge
Czas przyrz±dzania : ok. 20 minut
Sk³adniki:
25 dkg mas³a
25 dkg cukru
25 dkg czekolady gorzkiej
4 szt bia³ek -- ubiæ na sztywno
10 dkg orzechów laskowych -- zmieliæ
1 op cukru waniliowego
1 op wafli suchych
Mas³o z po³ow± cukru utrzeæ,dodaæ 15 dkg rozpuszczonej czekolady, potem orzechy i cukier waniliowy.
Bia³ka ubiæ z reszt± cukru, dodaæ do masy, smarowaæ wafle, uk³adaj±c jedne na drugich, docisn±æ porz±dnie i w³o¿yæ do lodówki. Po dwóch godzinach mo¿na polaæ reszt± czekolady, znowu sch³odziæ.
Smacznego
Zupka Vifon :
Otwieramy paczke, wysypujemy makaron, otwieramy przyprawy, zalewamy goraca woda, czekamy "cy" minuty i jemy...Smacznego
"Jajecznica studencka"
Wstajesz rano, idziesz do kuchni, otwierasz lodówkê, drapiesz siê po jajach i zamykasz lodówkê.
Smacznego
Bezy
Niezwykle u¿yteczny przepis - bezy przydaj± siê do niezliczonej ilo¶ci deserów. Komponuj± siê ¶wietnie z bit± ¶mietan±, musami owocowymi, kremem czekoladowym, kawowym i ka¿dym innym...
Kraj pochodzenia: Francja
Liczba porcji: dowolna
Czas przygotowania: szybkie
Stopieñ trudno¶ci: ³atwa
Sk³adniki:
bia³ka
cukier - na ka¿de bia³ko potrzebujemy 60-70 g zwyk³ego cukru
Opis przyrz±dzania:
Bia³ka o temperaturze pokojowej ubijamy na prawie sztywno. Ca³y czas ubijaj±c, dosypujemy cukier. Ubijamy, a¿ masa bêdzie bardzo gêsta i l¶ni±ca - z tym, ¿e nie oczekujemy, ¿e cukier siê rozpu¶ci.
Piekarnik nagrzewamy do 100 stopni lub nawet nieco poni¿ej. Blachy wyk³adamy papierem do pieczenia.
£y¿k± nak³adamy bezy o dowolnym kszta³cie, pamiêtaj±c, ¿e w cieple urosn±.
Pieczemy co najmniej godzinê, w zale¿no¶ci od wielko¶ci na³o¿onych bezików. Je¶li chcemy mieæ bezy zupe³nie suche, pieczemy d³u¿ej, a¿ w ¶rodku nie bêdzie ju¿ miêkkiej, ci±gn±cej siê masy.
Bezy zostawiamy do wystygniêcia i przechowujemy w szczelnie zamkniêtym naczyniu.
Smacznego !
Lubie Bezy