sunsetting
Uważam że Walentynki są tak jakby "popychaczem" w stronę romantycznego zachowania Chociaż w ten jeden dzień.
Drażni mnie co prawda ogromna komercjalizacja dnia zakochanych, ale lepszy rydz niż nic.
Bardzo subiektywnie.
Nic nie zdobędzie mojej aprobaty jeśli narzuca mi określony sposób zachowania w określonym dniu i czasie. Dlatego nie przepadam za Sylwestrami, świetami (kościelnymi głównie) i innego typu "uroczystościami" (jak Walentynki) . Nie wyklucza to oczywiście sytuacji kiedy "sam z siebie" mam ochotę takowe dni obchodzić; czasem się zdarza.
Pozdro z wysp!
OK, ale dla wielu par jest to świetna okazja do wysilenia się i znalezienia czasu dla siebie (normalnie by tego nie zrobili, bo np. praca, codzienne obowiązki itd). Jak dla mnie to jest dzień uroczysty od samego rana i chociaż media nakręcają trochę komercyjne Walentynki to i tak 14. luty jest sympatycznym świętem .
Osobiście uważam jak wy, że narzucanie komuś w jeden dzień pewnego zachowania jest dość pretensjonalne jednak uważam, że każdy powinien brać pod uwagę symbolizm tego dnia podobnie jak innych świąt. Jest on symbolem wyższych uczuć oraz odczuć i myślę, że tak powinniśmy go postrzegać.
Jest on symbolem wyższych uczuć oraz odczuć i myślę, że tak powinniśmy go postrzegać.
Początkowo takie miał znaczenie, teraz wydaje mi się że znaczenie to zostało zatracone przez gigantyczną komercjalizację tego święta.
Ok, wiemy już, że nie wszystkim podoba się idea Walentynek, ale skoro już są one ustanowione to dlaczego nie świętować? Podzielcie się swoimi pomysłami na prawdziwe Chojnickie Walentynki . Mój przepis to spacer po Chojnickim parku, potem jakiś lekki film (np. "Amelia" lub "Dom nad jeziorem") i oczywiście coś pysznego... W internecie znalazłam ciekawy przepis:
Sałatka miłości
1 średni seler; 1 duże jabłko; 20 dag łuskanych orzechów włoskich; 1 szklanka śmietany; 2 łyżki majonezu; sok z 1 cytryny; pół łyżeczki cukru; szczypta soli.
Porcja dla 2 osób.
Czas przyrządzenia - 30 min.
Ilość kalorii - 1 porcja - 860 kcal.
Przyrządzanie
A. Orzechy grubo posiekać, zostawić kilka połówek do dekoracji. Seler oczyścić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach, skropić sokiem z cytryny, by nie ściemniał. Jabłko obrać, zetrzeć na tarce, natychmiast połączyć z selerem. Następnie dodać orzechy. Wymieszać.
B. Śmietanę delikatnie zmieszać z majonezem, przyprawić do smaku cukrem i solą.
C. Sałatkę polać sosem śmietanowo - majonezowym, po czym dobrze wymieszać i udekorować odłożonymi orzechami. Podawać natychmiast po przygotowaniu.